Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην κάτω Μηλιά.

Ένα όμορφο εξωκλήσι στην περιοχή της κάτω Μηλιάς όπου μπορεί κάποιος εύκολα να πάει με τα πόδια από τον οικισμό της Μηλιάς.

Εορτάζεται στις 8 Μαΐου την ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αν και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Η Κίσσαμος πέφτει στα χέρια των Αράβων από το 824 ως το 961 μ.Χ. Σφαγές και λοιμοί αποδεκατίζουν τον ντόπιο πληθυσμό και αναγκάζουν τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά με τη βοήθεια Σλαβικών φυλλών της βυζαντινής αυτοκρατορίας να εξολοθρεύσουν τους κατακτητές.

Τα 12 αρχοντόπουλα κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη για εκμετάλλευση της γης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διπλανά χωριά Βουλγάρο – Τοπόλια αποτελούν Σλαβικά ονόματα.

Το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου της Μηλιάς φαίνεται ότι είχε περάσει στη δικαιοδοσία ορθοδόξων ιερέων και αν διατηρεί ένα ενετικό χαρακτήρα. Βάση τον απλό ρυθμό καθώς και με την ύπαρξη ταφικών ευρημάτων πέριξ του ναού σε συνδυασμό με τα όσα προείπαμε χτίστηκε κατά την περίοδο του 1577.

Της ίδιας εποχής είναι και τα ξωκλήσια που βρίσκονται στην γύρω περιοχή που τα διατηρούμε μέχρι σήμερα αναλλοίωτα. Από 25 περίπου γενναίες προγόνων μας έφτασαν αναλλοίωτα έως σήμερα.

By Μάρτιν Βλάτος

Ο Μάρτιν έρχεται από την Ολλανδία, αλλά ζει στον Βλάτο εδώ και μερικά χρόνια. Βοήθησε το syllogos με τη δημιουργία του μουσείου, του αρέσει η τζαζ και είναι ο webmaster αυτής της ιστοσελίδας.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *